Regulament de concurs skimo

          Cupa Călimani ediția a IX-a
             18 februarie 2023


1.  Caracteristici:

- Cupa Călimani este un concurs organizat de Asociația Salvamont Toplița-Căliman în parteneriat cu Primăria Mun. Toplița și Serviciul Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita. Este o competiție individuala de schi de tura și consta în parcurgerea în urcare și coborâre a unui traseu prestabilit pe schiuri de tura.

2.  Condiții generale:

- Competiția este deschisa tuturor amatorilor acestui sport cat și profesioniștilor.

- Traseul pe care sa va desfășura concursul este neamenajat și neprotejat, în zona montana, în condiții de iarna, în zone care pot sa prezinte pericol de avalanșe, lovire sau căderi de pietre sau zăpadă , obstacole (arbori, crengi), alunecare necontrolata sau cădere în gol. 

Organizatorii prin masurile luate: amenajarea pasajelor dificile, semnalizarea și înlăturarea obstacolelor, alegerea unui traseu relativ sigur și parcurgerea acestuia înaintea cursei, etc, vor încerca sa minimizeze aceste riscuri, dar ele nu vor putea fi excluse în totalitate. Toate acestea necesită din partea participantului experiența şi cunoștințe specifice, cum ar fi:

- experiență generala despre munte.
- pregătire fizica și tehnica în ski de tura și ski alpinism.
- abilitatea de a parcurge în siguranță un traseu într-o zona alpina în condiții de iarna.
- un bun simt al direcției în teren montan, chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusa. Aceasta înseamnă ca fiecare participant sa fie capabil sa folosească o harta și informațiile despre trasee pentru a ajunge în siguranță.
- sa cunoască regulile de comportament în caz de pericol în zona montana.
- sa dea dovada de fair play și prietenie și sa acționeze în consecință atunci când situația o cere.
- sa știe și sa aibă o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricât de multe masuri de siguranță ar lua organizatorii, nu sunt și nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competițiilor, mediul și condițiile în care se desfășoară acestea.
- sa tina cont de faptul că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea și viața lui si/sau a altor participanți și sa acționeze în consecință atunci când simte sau observa un pericol.

3.  Înscriere:

- Pentru minori este necesara înscrierea de către un adult.


- concurenti sub 18 ani trebuie sa fie legitimati la un club sportiv si insotiti de antrenor.


- Înscrierile se vor face on-line conform celor precizate pe site-ul https:www.cupacalimani.ro.

Validarea înscrierilor on-line, precum și înscrierile direct la locul de desfășurare a concursului au loc vineri 17 februarie 2023, intre orele 16.00-21.00 și sâmbătă 18 februarie, de la 8.00 la 9.30. 
Pentru înscriși și validarea înscrierii on-line se va prezenta cartea de identitate, se va semna luarea la cunoștință a regulamentului și declarația pe proprie răspundere în caz de accident, se va ridica numărul de concurs și se va achita taxa de participare.

- Taxa de participare: - 130,00 lei din 1 ianuarie 2023 pana in 13 februarie.
            - 150,00 lei din 16 ianuarie 2023 pana in 28 februarie.
 
O scurta ședință tehnica cu detalii despre cursa și traseu va avea loc înainte de start.

4.  Echipament

Echipament obligatoriu:

- skiuri de tura:
echipamentul trebuie sa nu aibă modificări și sa respecte parametrii producătorului.

- clăpari de tura:
clăparul trebuie sa fie înalt peste glezna, sa aibă sistem de strângere și ajustare. Echipamentul trebuie sa nu aibă modificări și sa respecte parametrii producătorului.

- legături de tura:
echipamentul trebuie sa nu aibă modificări și sa respecte parametrii producătorului.

- bete de ski

- folie de supraviețuire

- rucsac de tura sa aibă sistem de prindere a skiurilor

- piei de foca trebuie sa acopere cel puțin 50% din lungimea sau lățimea skiului

- îmbrăcăminte partea superioara a corpului:

-3 straturi:1 haina de corp, mâneca scurta sau lunga.1 costum de skialpinism sau o haina cu mâneca lunga. 1 un strat wind stopper.

-îmbrăcăminte partea inferioara a corpului: 

-2 straturi: 1 pantalon pe corp și 1 un strat wind stopper.

- casca pentru alpinism, ski sau ski de tura.

- mânuși, trebuie purtate pentru întreaga competitive.

- căciula 

- ochelari de soare sau ski

-telefon mobil

-număr de concurs (asigurat de organizatori) vizibil și purtat pe toata durata concursului.

Echipament recomandat:


- piei foca de rezerva

- pufoaica ușoara, polar

5.  Traseu:

- va fi marcat cu fanioane verzi la urcare și fanioane portocali la coborâre.

- zonele periculoase vor fi marcate cu steaguri galbene .

- porțiunile de urcare pe schiuri se vor face cu pieile de foca pe talpa, iar porțiunile de 
coborâre pe schiuri fără piei de foca pe talpa.

- punctele în care pieile de foca se pun sau se scot, pasajele tehnice care impun din motive de securitate punerea schiurilor pe rucsac , sunt anunțate la ședința tehnica și vor fi materializate printr-un punct de trecere sau control.

- pe trasee sunt amplasate puncte de control și puncte de trecere obligatorii. Participanții trebuie sa treacă prin acestea, unde vor fi notați în ordinea sosirii (cronometraj securitate). Ei vor trebui sa respecte indicațiile arbitrilor.

- organizatorul își rezerva dreptul de-a opri un participant în următoarele cazuri : s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei; în cazuri excepționale.

- orice sportiv aflat în dificultate se poate retrage din cursa din proprie inițiativă. Din motive de securitate retragerea se va face doar la un punct de control și va urma procedura de evacuare anunțată la ședința tehnica, excepție făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

- retragerea va fi consemnata prin semnătura pe foaia de arbitraj.

- toți sportivii sunt obligați sa acorde ajutor unei persoane aflate în pericol. Juriul va tine cont de timpul în care s-a acordat ajutor. 

 6.  Categorii de participare

Sportivi / Tura lunga M/F 

 - U16 ani (doar sportivi legitimati)
 - U18 ani (doar sportivi legitimati)
 - U20 ani
 - 20-35 ani
 - 36-45 ani
 - 45+  ani

 Amatori / Tura scurta M/F

 - open

- concurenti sub 18 ani trebuie sa fie legitimati la un club sportiv si insotiti de antrenor.

- pentru încadrarea într-o anumita categorie de vârsta se va considera vârsta împlinită la data desfășurării concursului.

- categoriile de vârsta care nu vor întruni minim 5 participanți vor fi comasate cu categoria de vârsta precedenta.
 
 7.  Penalizări și descalificări:

- abaterea de la traseul impus de organizatori
- neîncadrarea în baremul de timp impus la punctul de control
- pierderea numărului de concurs sau participarea fără număr vizibil
- utilizarea de mijloace de transport pe durata cursei
- abandonarea echipamentului pe traseu
- abandonarea de ambalaje și resturi pe traseu
- comportament nesportiv fata de alți concurenți și lipsa de respect fata de organizatori și public
- taxa de participare nu se returnează în caz de descalificare
Concurenții trebuie de dea dovada de fair-play și sa permită altui concurent mai rapid sa treacă în fata fără a-l obstrucționa, sa acorde asistenta altui concurent aflat în dificultate sau care o solicita, în cazuri grave sa anunțe primul arbitru la care ajunge sau telefonic organizatorii despre acest lucru.
 
8.  Retragerea din concurs:

- orice participant care nu mai poate sau nu mai dorește sa continue cursa indiferent de motiv, trebuie sa informeze organizatorii cat mai repede sunând la nr. de telefon comunicat la înscriere sau prin intermediul arbitrului cel mai apropiat.
- orice participant care se retrage din cursa și este într-o stare fizica corespunzătoare este responsabil pentru deplasarea proprie și acțiunile ulterioare momentului retragerii, excepție făcând cei care solicita intervenția salvamont în caz de accidentare sau imposibilitatea deplasării prin forte proprii.
- pe traseu vor exista echipe salvamont pregătite sa intervină în caz de accidente sau daca vreun participant ajunge în imposibilitatea fizica de a continua cursa sau a se retrage prin mijloace proprii.
 
 
9.  Clasament și premii:

- vor fi întocmite clasamente pe fiecare categorie de vârsta și vor fi acordate premii primilor 3 clasați din fiecare categorie
- toți participanții care vor termina cursa vor primi diplome de participare
- organizatorii isi rezerva dreptul de a acorda și premii speciale
- premierea tuturor câștigătorilor va avea loc la terminarea competiției.
 
10.  Alte reguli:

- participanții sunt responsabili pentru participarea la aceasta cursa. Organizatorii nu își asuma responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau prejudiciu apărut ca urmare a participării la acest concurs.
- organizatorii își rezerva dreptul de a modifica traseul de concurs sau chiar de a opri cursa în cazurile în care condițiile meteo nefavorabile impun acest lucru.
- prin înscriere, plata taxei și participare, fiecare concurent confirma ca a citit, înțeles și acceptat condițiile de participare și aceste reguli, își asuma riscurile și sunt responsabili pentru propriile acțiuni care ar trebui sa tina cont de circumstanțe relevante ca: schimbarea vremii, condițiile meteo și de zăpadă, zona în care se afla și echipamentul propriu avut la dispoziție.
 
 
 11. Alte precizari:

 - inscrierile se vor face de preferat online, ne rezervam dreptul de a refuza inscrierea la fata locului, desigur vom face tot posibilul sa evitam acest lucru si sa anuntam din timp orice modificare de regulament.

 

Asoc. Salvamont Toplița Căliman
26.01.2019
rev. 3 11.02.2023